БГНЕС Столична община разработва по европейски проект пътна карта, с която да

...
БГНЕС
Столична община разработва по европейски проект пътна карта, с която да
Коментари Харесай

Разработват пътна карта за такса задръстване в София

 БГНЕС Столична община създава по европейски проект пътна карта, с която да се проучат опциите и резултатите от въвеждането на такса " запушване " в София. Това стана ясно от социална поръчка на кметството за " Разработване на разбор и пътна карта за въвеждане на " Зона за таксуване на тапите в София “, в това число оферти за смяна в нормативната уредба ". За нововъведението общината е подготвена да даде над 135 хиляди лева

За въпросната такса се приказва от години, а нейната цел е да се контролира влизането на коли в тежко натоварени сектори в града, с което и да се понижи замърсяването на въздуха. Мярката е част от европейски план INNOAIR " Иновативен публичен превоз, отговарящ на търсенето на потребителите за по-чист въздух в градската среда ".

С публичната поръчка кметството прави първи крачки за въвеждането й. Изпълнителят има задачата да изготви карта, която би трябвало да опише ясно и поредно всички нужни дейности, стадии, етапи, междинни събития и резултати, свързани с въвеждането и действието на зона за таксуване на тапите в столицата. В нея би трябвало да се подсигуряват и съответни инструкции във връзка с модела на таксуване и потреблението на приходите. Също по този начин да стане ясно и по какъв начин ще се реализира контролът при нарушавания, написа Монитор.

В отчета е належащо категорично да се посочат проучените и оценени нормативни актове от законодателството на Европейския съюз, националното законодателство и Столичния общински съвет, както и методът при избор на страни членки, оценени за изследване на интернационалния опит.

Общината търси и новаторски решения за понижаване на въздействието върху качеството на въздуха на трафика от приходящи от периферните квартали за работа към центъра. Според разбор на ЦГМ транспортни средства с един пасажер от периферните зони към центъра предизвикват 85% от трафика в центъра и затова са главен замърсител на въздуха.

За пътната карта компанията реализатор ще би трябвало и да достави четири комплекта ново техническо съоръжение, с което да се измерят излъчванията на отработените газове от колите, както и за качеството на въздуха в града в трафика.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР